Opustite se

Novi dvori.

Jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine.

Novi dvori.

Novi dvori (lat.Curia nova) su jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine, koji su udaljeni samo 1,5 kilometara od središta Zaprešića (dvadesetak kilometara od Zagreba), uz cestu koja vodi prema Hrvatskom zagorju. Jedinstveni su primjer očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa.

Vlasnici Novih dvora bili su, redom kroz nekoliko stoljeća, Zrinski, Čikulini, Sermagei, Festetići i grofovi Erdödy, od kojih ih je 1851. godine kupio hrvatski ban Josip Jelačić. U vlasništvu obitelji Jelačić Novi su dvori ostali do 1934. godine, kada su ih kćeri Đure Jelačića, Vera i Anka, oporukom i dobrotvornom zakladom ostavile hrvatskom narodu. 

Ban Josip Jelačić dao je dograditi i preurediti i dvorac i cijelo imanje. U istočnom dijelu dvorac je dograđen za 18 metara, proširen je i preuređen kat dvorca, prekriven je crijepom, uređen je veliki podrum i pročelje. Oko dvorca uređen je i perivoj.

Godine 1855. Jelačić je na livadi pokraj dvorca sagradio neogotičku kapelu Sv. Josipa. Kada je iznenada, u rujnu 1855. godine, u Češkoj umrla Jelačićeva devetomjesečna kćerkica Ana, u kapeli je na brzinu izgrađena grobnica u kojoj je sahranjena. U tu su grobnicu kasnije sahranjeni i sam ban Josip Jelačić, 26. svibnja 1859. godine i njegov brat Antun, 1875. godine. Poslije 1945. godine sav je inventar iz kapele nestao, kasnije je bila oskrvnjena i grobnica. U veljači 1991. godine, prije početka obnove kapele, posmrtni su ostaci privremeno preneseni na Mirogoj, a u listopadu 1992. godine položeni su u obnovljenu obiteljsku grobnicu. Tu je neogotičku obiteljsku grobnicu od bijelog kamena (donijetog s katedrale poslije potresa koji ju je teško oštetio), po projektima H. Bolléa, sagradio kipar I. Franz 1884. godine. Grof Đuro Jelačić dao ju je napraviti u skladu s oporukom svoga brata Josipa.

Spomeničku i gospodarsku cjelinu Novi dvori, na površini od 20,5 hektara, čine dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj, voćnjak, stambene i gospodarske zgrade, povrtnjak, obradivo zemljište i park-šuma. Curia nova, Novi dvori, spominju se pod tim imenom već potkraj XVI. stoljeća, kao jedna od plemićko-vlastelinskih kurija susedgradsko-stubičkih posjeda, u vlasništvu Zrinskih, vlasnika Susedgrada (Starih dvora). Ipak, u sudski ovjerenu dokumentu iz 1852. godine kao doba njihova utemeljenja navodi se 1611. godine. Dvorac je tada zapravo bio obična jednokatna plemićka kurija, sagrađen uglavnom od drveta.

Sačuvani i djelomično obnovljeni gospodarski objekti također su vrijednost Novih dvora. Okrugla “Vršilnica” je jedini, najstariji takav objekt u Hrvatskoj, potječe iz XVII. stoljeća, spomenik je nulte kategorije. Nekadašnje spremište plodina, trokatna žitnica, uređeno je 1987. godine kao galerija, danas Muzej “Matije Skurjenija”. U njemu je stalni postav slika tog znamenitog umjetnika naive.

Novo ruho Novih dvora, naziv je uspješnog projekta revitalizacije cijelog kompleksa bana Josipa Jelačića u Zaprešiću. Za sada je Grad, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj, izradio projektnu i tehničku dokumentaciju, koja je preduvjet za daljnje korake rekonstrukcije, obnove i opremanja objekata.

Objekti će se obnoviti i opremiti modernom multimedijalnom opremom kako bi na inovativan i interaktivan način privukli posjetitelje i prezentirali turističke, obrazovne i ostale posjetiteljske sadržaje.  Projektni rezultati koristit će se za prijavu projekta na EU ili druge izvore financiranja.

Novi dvori zaprešićki posljednji su dom i vječno počivalište bana Josipa Jelačića i njegove obitelji. Po tome su poznati, važni, mjesto su kolektivne memorije i jakih nacionalnih naboja.

Novi dvori postat će važna baštinska utvrda i mjesto čuvanja civilizacijskih vrijednosti moderne Europe.

Priprema projektne dokumentacije završena i prvi je korak ka dugo očekivanoj revitalizaciji Novih dvora. S obzirom na izniman povijesni i kulturni značaj, integriranim programom želi se obnoviti i zaštititi kompleks, brojne objekte staviti u turističku, društvenu i gospodarsku funkciju te brendirati i promovirati kao jedinstvenu turističku destinaciju nadomak glavnog grada Zagreba.

Opustite se.

Kompleks Novi dvori Jelačićevi čini dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj, voćnjak (današnje golf vježbalište), stambene i gospodarske građevine, obradivo zemljište i park-šuma.

Muzej Matija Skurjeni

Muzej

Golf centar

Rekreacija

Rezervirajte
termin već danas!

Provjerite dostupnost

X