Kulturna događanja

Izložba Dražena Trogrlića

26.10.2018

U organizaciji Muzeja Matija Skurjeni, u prostoru novouređene Vršilnice, otvorena je velika izložba Dražena Trogrlića.

Samostalna izložba ovog umjetnika doista djeluje veliko uvažavajući prostor Vršilnice, ali i veličinu izloženih slika. Izložba je nazvana “Znakovi sjećanja, slike (olovnog) vremena”, jer su djela nastala početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme Domovinskog rata.

“Iz velikog i raznolikog opusa Dražena Trogrlića, na ovoj izložbi predstavljeno je šesnaest slika nastalih u prvoj zrelosti njegova stvaralaštva koje nije moglo izbjeći traumatična iskustva Domovinskog rata. Ovdje su okupljene slike iz “olovnog vremena” (kako glasi i naziv jedne od njih) koje iz njih progovara jezikom likovne forme goleme snage. Većina tih slika nikada nije izlagana. Tim su djelima pridružene još dvije slike kao prethodnice i navjestitelji tog “ratnog ciklusa” – vrijeme stvaranja iz 1988. i vrijeme stradanja iz 1989.” – rekao je kustos izložbe i autor likovnog postava, ugledni povjesničar umjetnosti i ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Milan Pelc.

Ravnatelj Muzeja, Ante Žaja, zahvalio je svima na pomoći pri organizaciji ovako značajne izložbe slika koje još nigdje nisu bile izložene. Gradonačelnik Željko Turk, koji je izložbu i otvorio, podsjetio je kako je Vršilnica prvi objekt u cijelosti preuređen na imanju Novi Dvori, a prostor koji je nekada bio za proizvodnju hrane, sada je oplemenjen i hrani nam dušu.

Ostala događanja.

X