Kulturna događanja

Izložba predmeta vezanih uz život bana Jelačića

Izložba predmeta.

23.5.2019.

160. obljetnica smrti najpoznatijeg i najznačajnijeg hrvatskog bana, u Zaprešiću je obilježena nizom kulturnih događanja.

Među njima svakako treba istaknuti izložbu predmeta vezanih uz život bana koje su građani kroz tri dana imali priliku razgledati u Vršilnici Novih dvora, na nekadašnjem Jelačićevom imanju. Naime, Grad Zaprešić otkupio je predmete iz privatne kolekcije dr. sc. Damira Kovača koja sadrži više od stotinu artefakata, a koji su ovom prigodom izloženi prvi put. Predmete je Kovač prikupljao duže od 40 godina, a za njihov otkup Grad je izdvojio 200 tisuća kuna. “Svako kolektiranje ima svoje vrijeme i drago mi je što su svi ovi predmeti sada dospjeli upravo ovdje gdje im je i mjesto”, rekao je prilikom otvorenja dr. Kovač. Neki od najvrjednijih artefakata su Povelja o ukinuću kmetstva, rijedak i gotovo unikatan novčić “Križar”, prvi put javno izložen brončani pečat bana Jelačića, pozlaćena medalja posvećena pobjedi kod Schwechata te kao posebna zanimljivost izložbe, časopisi The Illustrated London News i L’illustrassion Journal Universel iz 1848. koji na naslovnicama donose crteže bana Jelačića i reportažu o njegovim legendarnim vojnim pobjedama.

“Zahvaljujem gradonačelniku što je podržao ideju i koncepciju izložbe te iznašao sredstva za otkup ove zbirke, o kojoj reče dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, dr. Ivan Mirnik, da je jedinstvena i najveća zbirka takve vrste u Hrvatskoj. Nadam se kako je ova iznimna otkupljena zbirka tek začetak sustavnog skupljanja i otkupljivanja predmeta vezanih za našeg bivšeg sugrađanina bana Jelačića i za to burno povijesno razdoblje Hrvatske, Mađarske i Austrije”, istaknuo je ravnatelj Muzeja Matija Skurjeni, Ante Žaja.

U okviru obnove i revitalizacije Novih dvora, namjera je ove predmete smjestiti u sklopu planiranog uređenja dvorca, kojeg je nemoguće adekvatno prezentirati bez originalnih predmeta iz prošlosti.

Ostala događanja.

X